Ρικνωση Παλαμιαιας Απονευρωσης

Το σύνδρομο Dupuytren είναι μια πάθηση του χεριού όπου τα δάκτυλα (κυρίως ο παράμεσος και το μικρό) κάμπτονται και το δέρμα της παλάμης σκληραίνει εμποδίζοντας τον ασθενή να κάνει έκταση των δακτύλων.

Οφείλεται σε σκλήρυνση και ρίκνωση μιας μεμβράνης που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υποδόριο ιστό ( παλαμιαία απονεύρωση ) που παρασύρει και το δέρμα το οποίο πτύχεται. Οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη-έκταση των δακτύλων μολονότι δεν προσβάλλονται εντούτοις δεν λειτουργούν σωστά διότι το δέρμα που έχει γίνει ανελαστικό δεν επιτρέπει το πλήρες εύρος κίνησης των αρθρώσεων των δακτύλων.

Εκδηλώνεται συχνότερα σε αλκοολικούς, διαβητικούς, χειρώνακτες και επιληπτικούς. Προσβάλει κυρίως άτομα μετά την ηλικία των 50 ετών και αφορά ως επί το πλείστον τους άνδρες.
Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με έντονη κινησιοθεραπεία με ασκήσεις κάμψης – έκτασης των δακτύλων. Εφόσον όμως το χέρι δεν είναι λειτουργικό και η γωνίωση των δακτύλων αυξάνεται επιβάλλεται η χειρουργική θεραπεία. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς. Η προσπέλαση επικεντρώνεται στις πτυχές του δέρματος όπου γίνονται πλαστικές τομές τύπου Ζ και εν συνεχεία διατομή και αφαίρεση της ρικνωμένης παλαμιαίας απονεύρωσης.

Design & Development by Health Marketing - Υπηρεσίες Iατρικού Marketing