Αρθριτιδα Ισχιου

Αρθρίτιδα ονομάζεται η παθολογική εκείνη κατάσταση στην οποία καταστρέφεται ο αρθρικός χόνδρος ο οποίος καλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά πρακτικά να «τρίβονται» μεταξύ τους προκαλώντας έντονο πόνο και περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης.

 

Στο ισχίο, οι πιό συχνές μορφές αρθρίτιδας που οδηγούν τον ασθενή στον ορθοπαιδικό χειρουργό και χρήζουν θεραπείας είναι:

Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο ισχίο. Πρόκειται για μια χρόνια, εκφυλιστικού τύπου, πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος των επιφανειών του γόνατος φθείρεται σταδιακά. Καθώς ο χόνδρος αποδομείται, τα οστά αρχίζουν να έρχονται σε μια επώδυνη επαφή μεταξύ τους. Η διαδικασία συνοδεύεται από σκλήρυνση των οστικών επιφανειών κάτω από τον χόνδρο, ανάπτυξη νέου οστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης (οστεόφυτα) καθώς και από ίνωση του αρθρικού θυλάκου.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: Αυτού του είδους η αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματισμό στο ισχίο. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα που αφορά είτε την κεφαλή του μηριαίου είτε το έδαφος της άρθρωσης (κοτύλη) μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες του ισχίου, και κατ’επέκταση να οδηγήσει σε χρόνιες αρθριτικές αλλοιώσεις.

Αρθρίτιδα σε έδαφος συγγενούς δυσπλασίας του ισχίου (ΣΕΙ): Η αρθρίτιδα εδώ οφείλεται στις ανατομικές διαταραχές που συνεπάγεται η συγγενής δυσπλασία του ισχίου, δηλαδή στην μη φυσιολογική επικέντρωση της κεφαλής του μηριαίου μέσα στην κοτύλη (υπεξάρθρημα, εξάρθρημα ισχίου).
Κοινό σύμπτωμα όλων των μορφών είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας. Ο πόνος αρχικά εμφανίζεται μόνο κατά την βάδιση και την ορθοστάτηση του ασθενούς (πόνος βάδισης). Καθώς η καταστροφή του χόνδρου συνεχίζεται, ο πόνος εμφανίζεται πλέον συνεχώς ακόμη και κατά την ξεκούραση σε καθιστική θέση (πόνος ηρεμίας). Για να φτάσει στο τελικό στάδιο της νόσου να μην επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί ή/και να τον ξυπνάει κατά την διάρκεια της νύκτας (πόνος ύπνου). Η κίνηση της άρθρωσης περιορίζεται σταδιακά, με αδυναμία κάμψης και περιορισμό των στροφών του ισχίου (οι ασθενείς αδυνατούν να σκύψουν και να βάλουν τις κάλτσες τους).

Η συντηρητική αντιμετώπιση, όπως τα αναλγητικά φάρμακα ή οι βακτηρίες (μπαστούνι), πολλές φορές δεν επαρκούν και τότε ο ασθενής πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης της άρθρωσης γνωστή ως ολική αρθροπλαστικήισχίους. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί σήμερα μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση η οποία ανακουφίζει από τον πόνο και επιτρέπει στον ασθενή την επιστροφή στην φυσιολογική του ζωή.

Design & Development by Health Marketing - Υπηρεσίες Iατρικού Marketing